Afgelopen periode heeft Kristel voor Slachtofferhulp Nederland gewerkt en Tessa voor de Nierstichting. Hier hebben zij als Trainee uiteenlopende projecten uitgevoerd.

Welke functie had je als Trainee binnen de organisatie en welke projecten heb je hier uitgevoerd?

Bij Slachtofferhulp Nederland ben ik (Kristel) als projectmedewerker binnen de bedrijfsvoering een half jaar aan de slag gegaan met een aantal verschillende uiteenlopende projecten. Door deze diversiteit aan opdrachten heb ik tijdens mijn eerste project als Trainee niet alleen binnen verschillende onderdelen van de bedrijfsvoering mogen werken, maar heb ik ook een helder beeld gekregen van hoe de organisatie zelf in elkaar zit. Ten eerste heb ik meegewerkt aan de herinrichting van het Servicepunt Bedrijfsvoering. Hieronder viel zowel het optimaliseren van processen, zoals de uitgifte en inname van bedrijfsmiddelen, als het contactpunt voor alle interne vragen aan de bedrijfsvoering. Daarnaast heb ik een MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) beleid opgesteld en de huidige situatie rondom het doelgroepenbeleid van SHN in kaart gebracht. Verder heb ik ondersteund bij het opstellen van het jaarplan voor de dienstverlening. Tot slot heb ik scripts geschreven voor welkomstfilmpjes voor nieuwe medewerkers van de meest gebruikte systemen bij HR, zodat nieuwe medewerkers op hun eerste dag de basisvaardigheden van de belangrijkste systemen beheersen.

Bij de Nierstichting werkte ik (Tessa) als medewerker communicatie en onderzoeksbeleid op de afdeling Zorg & Innovatie. In de vijf maanden dat ik daar werkte, had ik uiteenlopende projecten om handen en werkte ik samen met meerdere groepen professionals. Zo was ik als communicatiemedewerker betrokken bij de donorcampagne die ze in januari 2020 lanceerde. Hiervoor zocht ik alle feiten en cijfers bij elkaar om uiteindelijk een factsheet te maken ter ondersteuning van de campagne. Tevens heb ik voor de Nierstichting de inhoudelijke factsheets herzien. Ook kreeg ik de verantwoordelijkheid voor de communicatie rondom een onderzoek in het UMCU. Hiervoor maakte ik de planning, zocht ik contact met de onderzoeker, een patiënt en filmploeg en schreef ik het script uit. Verder deed ik de communicatie rondom de Nierstichting Challenge 2020, waaronder interviews houden en artikelen schrijven. Voor het onderzoeksbeleid heb ik de onderzoeken binnen het innovatieprogramma geclassificeerd. Als laatste werkte ik mee aan de herziening van het onderzoeksbeleid van de Nierstichting. Tijdens mijn periode bij de Nierstichting leerde ik de organisatie steeds beter kennen. Ik weet nog goed hoe verstelt ik ervan stond hoeveel achter zo’n organisatie schuil gaat en wat de organisatie allemaal teweeg brengt. Daarnaast heb ik werkzaamheden mogen uitvoeren, waar ik minder ervaring mee had.  Ook leerde ik mijzelf steeds beter kennen, merkte ik waar ik goed in was en waar ik aan kan werken en waar mijn interesses in zo’n organisatie liggen. Zo pakte ik steeds meer de leiding over de projecten. Mijn ontwikkeling was ook zeker merkbaar bij mijn collega’s.

Welke successen heb je behaald?
Met name op het beleid over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen kreeg ik veel positieve reacties van collega’s. Ten eerste was dit interessant, omdat dit onderwerp tegenwoordig elke organisatie aangaat. Daarnaast is Slachtofferhulp Nederland natuurlijk al een maatschappelijke organisatie van zichzelf, wat het schrijven van dit beleid nog interessanter maakte. Ik heb in kaart gebracht hoe niet alleen het doel van de organisatie, maar ook de bedrijfsvoering op een maatschappelijke verantwoorde manier al ingericht is en dit nog meer kan worden. Hierover is vervolgens ook een stuk opgenomen in het jaarverslag van Slachtofferhulp Nederland.

Zelf ben ik erg blij met de kennis die ik heb opgedaan over de donorwet, orgaandonatie en het belang van het praten met naasten. De actualiteit van dit onderwerp maakte het zeer interessant om in dit onderwerp te duiken. Mijn collega’s kwamen met vragen naar mij toe, omdat ik hier de meeste kennis van had. Zij waren tevens erg blij met de factsheet ter ondersteuning van de campagne. Verder heb ik een interessant artikel geschreven over het onderzoek naar Peritoneaaldialyse in het UMCU en beide video’s waren zeer goed ontvangen. Door deze projecten heb ik in een korte tijd mij meer ontwikkelt in hands-on communicatie en in het plannen en organiseren van deze projecten.

Wat voor meerwaarde bracht je als Trainee mee?
Volgens mij gold voor ons beiden dat er projecten binnen de organisaties lagen waar ze in de dagelijkse gang van zaken niet aan toe kwamen en waar ze meerdere handen voor nodig hadden. Doordat we snel kunnen schakelen, waren we in een korte periode ingewerkt. Zo konden we, zoals al eerder aangegeven, in een aantal maanden meerdere projecten voor de organisaties afronden. Daarnaast werd ik door de diversiteit aan projecten bij Slachtofferhulp Nederland bij veel verschillende onderwerpen en afdelingen betrokken, waardoor ik snel wist wat er binnen de verschillende afdelingen speelde. Ik wist welke collega ik waarvoor om hulp kon vragen, wat heel erg geholpen heeft bij het uitvoeren van de projecten.

Dat was inderdaad ook voor mij het geval. Door mijn inzet kon mijn leidinggevende zich focussen op haar drukke agenda en kon ik zelfs sommige projecten volledig van haar overnemen. Daarnaast denk ik wel dat meerdere Trainees een bijdrage kunnen leveren bij Goede Doelen Organisaties. De Trainees hebben vaak een frisse blik, waardoor ze met nieuwe inzichten voor een organisatie kunnen komen. Trainees volgen veel trainingen over zowel hun professionele en persoonlijke vaardigheden als over de zorgsector. Ook krijgen we vanuit High Select de nodige begeleiding. Deze kennis kunnen we ook weer meenemen naar de organisatie.

Daar wil ik nog kort op aansluiten. Trainees hebben een groot netwerk binnen de sector Zorg & Welzijn waarin zij hulp kunnen vragen. Zo komen er in deze periode veel vragen over hoe andere organisaties alles rondom het coronavirus regelen. Dit kan ook zeer interessant zijn voor andere organisaties.

Waar kunnen Trainees allemaal op worden ingezet?

Door mijn brede studierichting bedrijfskunde zou ik verschillende opdrachten binnen de bedrijfsvoering van organisaties kunnen uitvoeren, net zoals ik tijdens mijn project bij Slachtofferhulp Nederland heb gedaan.

Zelf heb ik een achtergrond in Gezondheidswetenschappen, waar preventie, gezondheidsbevordering, voorlichting en het doen van onderzoek centraal staat. Tijdens mijn project bij de Nierstichting heb ik ook een kwalitatief onderzoek opgezet onder professionals om de vernieuwingen binnen de nierzorg te achterhalen. Ook heb ik met een programmamanager samengewerkt om het onderzoeksbeleid binnen de Nierstichting aan te passen. Zo kan je dus een Trainee al op meerdere gebieden inzetten.

Daar ben ik het mee eens. Daarnaast zijn we met een groep Trainees met een verscheidenheid aan kennis en achtergrond die meerdere verschillende organisaties zien. Hierdoor kunnen Trainees op veel verschillende opdrachten van meerwaarde zijn, dit kan uiteenlopen van het implementeren van wetten tot aan het bekleden van een managersfunctie. De Trainees binnen High Select kunnen dus op meerdere facetten ingezet worden, waaronder beleid schrijven en implementeren, HRM, communicatie, bedrijfsvoering en onderzoek.

Waarom wilde je bij een Goede Doelen Organisatie werken?

Tijdens mijn studie bedrijfskunde merkte ik dat mijn belangstelling steeds meer kwam te liggen bij het leveren van een bijdrage aan organisaties vanuit een maatschappelijk oogpunt in plaats van het adviseren van bedrijven vanuit winstoptimalisatie. Werken bij Slachtofferhulp Nederland was een mooie manier om een maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren en bracht tegelijkertijd voor mijzelf de mogelijkheid om erachter te komen of werken bij zo’n organisatie bij mij past. Mooi om te zien was daarnaast dat zowel betaalde als onbetaalde medewerkers erg toegewijd waren aan hun werk binnen Slachtofferhulp Nederland.

Mijn natuurlijke drijfveer is om mensen te helpen. Deze maatschappelijke betrokkenheid werd alleen maar groter tijdens mijn studie Gezondheidswetenschappen en mijn vrijwilligerswerk in Oeganda. Daarbij zet ik mij graag in om gezondheidsproblemen onder de aandacht te brengen en mensen met hun gezondheidsproblemen te helpen. Door mijn achtergrond zag ik, net als Kristel, het werken bij een goed doel als een mooie kans om een maatschappelijke bijdrage te leveren en erachter te komen of werken bij zo’n organisatie is waar ik later in verder wil. Bij de Nierstichting vond ik het dan ook zeer interessant te leren over het leven van nierpatiënten en de manier van bedrijfsvoering binnen deze organisatie.

Zou je opnieuw een uitdaging willen bij een Goede Doelen organisatie?

Zeker. Mijn project bij Slachtofferhulp Nederland heeft mij een inkijkje gegeven in de organisatie, waardoor ik een nog helderder beeld heb gekregen van de soort functie en organisatie waarin ik het liefst zou willen werken. Het is motiverend om te zien dat je werk echt iets toevoegt binnen de organisatie en medewerkers zo toegewijd zijn aan hun werk. Er heerst een sfeer waar iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft en waar de bereidheid om elkaar te helpen groot is. Dat is iets wat ik erg gewaardeerd heb bij Slachtofferhulp Nederland.

Daar sluit ik mij helemaal bij aan. Door de diversiteit aan projecten hebben we denk ik ook allebei veel geleerd in een korte periode. Daarbij gaf de maatschappelijke bijdrage en de diversiteit binnen de organisatie veel voldoening en interessante uitdagingen. De kansen die zij bieden voor de patiënten en de voelbare passie en enthousiasme voor hun werk is zeker een sfeer waar ik mij in wil begeven. Door mij in te zetten voor zo’n mooi doel verandert mijn kijk op het leven en blijven de verhalen van professionals en patiënten mij zeker bij. Ik zou mij met alle liefde voor andere Goede Doelen Organisaties in willen zetten om er samen naar te streven deze mensen, op welke manier dan ook, een betere toekomst te bieden.

/Kristel Wieten & Tessa Hazekamp

Kristel Wieten (25) heeft de Bachelor Bedrijfskunde en de Master Organisational Change and Consulting afgerond aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Kristel is Trainee bij High Select en heeft haar eerste High Select Project afgerond bij Slachtofferhulp Nederland, waar ze als Projectmedewerker meerdere projecten uitvoerde.

Tessa Hazekamp (26) heeft de Bachelor Gezondheid en Leven en twee Masters afgerond aan de Vrije Universiteit Amsterdam, namelijk de Master Health Sciences en de Master Communicatiewetenschappen. Tessa is Trainee bij High Select en heeft haar tweede High Select Project afgerond bij Nierstichting Nederland, waar ze Communicatiemedewerker Zorg & Innovatie was. Haar eerste Project voerde Tessa uit als Communicatiemedewerker bij Hago Zorg. 

High Select biedt jonge academici de mogelijkheid om vanuit een Traineeship gedurende twee jaar brede kennis en ervaring op te doen binnen de zorgsector. Tegelijkertijd biedt High Select organisaties en instellingen binnen de zorgsector de mogelijkheid om voor specifieke projecten medewerkers op tijdelijke basis aan te trekken met elders in de sector opgedane relevante kennis en ervaring.