Elsbeth van de Wetering

, Alumni,

Management Traineeship

Met een master op zak was ik afgelopen zomer hard op zoek naar een baan. Lastig, want voor een algemeen pedagoog liggen de startersbanen niet voor het oprapen. Toch heb ik bewust gekozen om de master “Youth 0-21, Society and Policy” te volgen. Door te kijken naar de combinatie tussen wetenschap, pedagogiek en de maatschappij wordt de leerstof ineens relevant en gaat het leven.

Stel: een interventie lijkt in wetenschappelijke setting effectief, maar komt in de praktijk niet goed van de grond. Welke professionals en processen binnen de organisatie hebben hier invloed op? Welke regelgeving schept hier de kaders? Past de interventie wel binnen de visie van de organisatie, of zelfs de sector? Om op deze vragen antwoord te kunnen geven moet je goed kunnen ‘zoomen’. Zoals een camera moet je constant je beeld scherpstellen om alle elementen goed te kunnen zien. Blijf steeds zoeken naar het grotere plaatje (uitzoomen), maar raak de details van de uitwerking niet uit het oog (inzoomen). Ik geloof dat de kunst van het zoomen mij gaat helpen om een sterke, generalistische professional te kunnen zijn. Dit mag ik oefenen in de verschillende projecten binnen het Management Traineeship van High Select.

Mijn eerste opdracht was bij De Hoenderloo Groep als beleidsmedewerker. Echt mijn ding, aangezien De Hoenderloo Groep residentiële jeugdzorg(plus) biedt aan jongeren van 10-18 jaar met gedragsproblemen. Dit sloot goed aan bij mijn achtergrond van Pedagogische Wetenschappen en mijn grote interesse in de Jeugdzorg. Bij De Hoenderloo Groep kon ik zien op welke manier deze grote organisatie omgaat met thema’s als ambulantiseren, e-health en kleinschaligheid binnen behandelgroepen. Ik merkte dat De Hoenderloo Groep het belangrijk vindt om innovatieve ideeën van medewerkers te steunen en hier tijd en geld voor vrij te maken. Dit is mooi om te zien en wakkert de gedrevenheid van professionals in alle lagen van de organisatie aan.

En ik? Ik mocht hier voor 4 maanden in meedraaien en mijn steentje bijdragen aan deze organisatie. Collega’s op de werkvloer vonden het erg fijn dat er een academisch geschoolde Trainee is, die kon ondersteunen in het kritisch en overstijgend meedenken in projecten (uitzoomen) en het concreet aanjagen van initiatieven die al langer liggen (inzoomen). Bij innovatief werken hoort natuurlijk ook het kunnen borgen van de ideeën, dus kwam het goed uit dat ik het leuk vind om projecten op papier vast te leggen. Mijn tweede project was bij Zozijn, een organisatie voor mensen met een beperking. Inmiddels ben ik gestart met mijn derde project bij Koninklijke Visio. Ik ben benieuwd wat ik hier ga ervaren! Bij High Select gaat het leren ondertussen ook gewoon door.

Ga naar de bovenkant