Ik kom er vaak niet helemaal uit als een collega mij vraagt of ik nu intern of extern ben. “Ik ben extern, ik ben een trainee van High Select. Maar daar werk ik niet, ik werk hier bij de Lelie zorggroep. Dus ik werk intern bij de Lelie zorggroep, maar ik ben in dienst van High Select. Maar ik blijf de komende tijd werken bij de Lelie zorggroep”. Ik word vervolgens nogal verward aangekeken en de conclusie die mijn manager laatst trok slaat misschien wel de spijker op zijn kop: “het wordt tijd dat je in dienst komt bij ons”. En dat gaat gebeuren, met ingang van het nieuwe jaar.

Tot nu toe voelde ik mij nog niet anders als zogenaamde ‘InCompany trainee’ ten opzichte van de andere trainees, maar daar komt verandering in. Voor mij geen onzekerheid of enthousiasme over een nieuw project, geen urenstaat meer invullen en geen kans op ‘bankzitten’. Maar wel: ‘vechten’ om een eigen bureau (flexwerken is hier niet bekend), een telefoon van de zaak en een plekje vinden binnen een team van collega’s die nu écht collega’s zijn. Als ‘interne’ word je toch wat anders benaderd dan een ‘externe’, merk ik. Men begint te beseffen dat ik niet (zoals de andere ‘externen’) binnenkort weer weg ben, maar nu toch echt bij het team ga horen. Dat zorgt er direct voor dat ik andere werkzaamheden krijg en word gevraagd mee te denken met werkzaamheden van andere beleidsadviseurs. Ook betekent het dat ik voortaan geacht word bij te dragen aan het collectepotje ‘melk’ voor het maken van cappuccino’s en me wordt gevraagd bij te dragen aan de kerstviering; de zaken voor ‘internen’, zeg maar.

“Men begint te beseffen dat ik niet (zoals de andere ‘externen’) binnenkort weer weg ben, maar nu toch echt bij het team ga horen.”

Met betrekking tot de activiteiten van High Select zal er voor mij binnenkort ook het een en ander veranderen. De trainees in mijn intervisiegroep zullen van project gaan veranderen en steeds weer met nieuwe spannende avonturen komen, terwijl ik ze nog bijna twee jaar lang zal vermoeien met dezelfde issues van de Lelie zorggroep. En bovendien: ben ik een externe geworden. “Ik ben intern in dienst van de Lelie zorggroep, maar ik ben ook trainee van High Select, maar daar ben ik niet in dienst, maar ik volg wel het traineeship”. Of het er duidelijker van is geworden weet ik niet… maar het bevalt me wel, dat Incompany Traineeship.

/ Jantine Wilschut

Jantine heeft de Bachelor Gezondheidswetenschappen en de Master Recht van de Gezondheidszorg afgerond aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze was InCompany Trainee is bij de Lelie zorggroep als beleidsadviseur. Inmiddels is Jantine Alumni en werkzaam als Innovatieadviseur wijkverpleging bij de Lelie zorggroep.